МЕНЮ
ЧАТ КУТИЯ

Статистики

Всички файлове: 9 962

Преглеждано днес: 13 189

Всичко гледано: 56 435 050

Всички Потребители: 6 389

Онлайн Потребители: 295 (14 потребители, 281 гости)
Потребители: BingBot, rikiking, buralai, sin4ec63, ileto_fil, chanelbaddie, roza_777, Leq, jeuz_29, niikiitoo, monikahri, ани, Blue_ghost, Tedimar, Kresnamen

RSS Новини

MyOnVideo.com > Актьори - Мъже > Charles Chaplin / Чарли Чаплин

Име:  Charles Chaplin / Чарли Чаплин
Роден(а)  на: 16 Април 1889
Починал(а)  на: 25 Декември 1977
Биография:  Дата на раждане - 16.04.1889.
Място на раждане - Лондон, Великобритания.

Навръх Коледа преди четвърт век ни напусна Чарлз Спенсър Чаплин - великият кинорежисьор, актьор, сценарист, композитор и продуцент, който бе известен по целия свят със своята роля на скитника Чарли, търпящ ударите на съдбата със завиден стоицизъм и несъкрушима вяра в доброто. Едва ли има човек на планетата, който да не познава този образ на малкия човек с голямото и отзивчиво за чуждите страдания сърце.

Чарлз Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 г. в Лондон, в семейството на вариететни артисти, и още на 7 години вече пее и танцува на сцената. Детството му е бедно, гладно, жестоко и самотно. Именно преживяното в тези години, става впоследствие основа на повечето от великолепните му филми.
Неговият баща, който също се казвал Чарлз, бил комедиен певец, баритон-ексцентрик. Майката - Хана Хил, произхожда от полуирландско, полуеврейско семейство. Едва 16-годишна напуска дома си и става танцьорка в оперетата. От първия си мъж има трима сина, от които само Сидни (четири години по-голям от Чарли) бил с нея, когато се омъжва за Чаплин-старши. Двамата припечелват от съвместни вариететни изпълнения.
Съпрузите се разделят през 1890 г., заради алкохолизма на Чаплин-баща. Както пише самият Чаплин-младши в своята биография - след развода "мама не взе от баща ни пари за нашата издръжка. Тя беше "звезда", изкарваше по двадесет и пет фунта седмично и мъжеше да се грижи и за себе си , и за децата".
Но скоро се случва беда: тя започва да губи гласа си. Впрочем, по ирония на съдбата, именно на това бъдещият актьор дължи своя дебют пред публика още 5-годишен. След като гласът на Хана секва и зрителите започват да се подиграват, на директора на мюзик-хола му хрумва да пусне на сцената сина й, чакащ скрит зад кулисите. Малкият Чарлз запява популярна песничка. "Още не бях успял да изпея и половината и на сцената като дъжд се посипаха монети. Аз прекъснах пеенето и обявих, че по-напред ще събера парите, а после ще продължа. Моята реплика предизвика бурен смях. Директорът излезе с платнище, за да ми помогне по-бързо да се справя. Аз се уплаших. че ще вземе парите за себе си, което бе забелязано от зрителите, и смехът в залата се усили... Зрителите се смееха, аплодираха и пак почнаха да подхвърлят монети... Моето първо представление се оказа последно за майка ми, която така и не възвърна гласа си", припомня си Чаплин.

След тежко детство, прекарано в почти пълна мизерия, напуска дома си на 16 г. През 1907 год. го приемат в известната трупа на Фред Карно. Прекараните в нея 5 години се превръщат в прекрасна школа за овладяване до съвършенство на изкуството на пантомимата, пластиката, изразителността на движенията. По-късно, през 1912 год., по време на гастроли на трупата в Америка, младият артист прави силно впечатление на филмовия продуцент Мак Сенет, който го кани на работа в САЩ.
През декември 1913 г. Чаплин подписва договор с американската кинокомпания "Кийстоун". През 1914 г. дебютира в ексцентричната комедия "Да работиш за едната заплата" " (Making A Living). Испълнявайки ролите на негодяи във филми с участието на Ф. Стърлинг, Ч. Конклин, М. Норман и др., той наблюдава внимателно работа на наетите от Сенет режисьори, анализирайки характерните черти на американската комедийна школа.
Своя 13-и филм "Попаднал под дъжда" (Caught In The Rain, 1914) Чаплин режисира сам.
Същевремнно продължава да играе гадняра Чейз, като най-добрата му роля в комедия на Мак Сенет е "Прекъснатият роман на Тили" (Tillie's Punctured Romance, 1914). Това обаче не задоволява амбициите на младата кинозвезда.

През 1916 г. Чаплин подписва контракт с фирмата "Мючуел", осигурявайки си пълна творческа самостоятелноост и правото да заснема не повече от 12 филма годишно.
В най-добрите филми от тозипериод - "Тихата улица" (Easy Street, 1917), "Имигрант" (The Immigrant, 1917) и заснетите в студиото "Фърст нешънъл" "Кучешки живот" (A Dog's Life, 1918), "На рамо" (Shoulder Arms, 1918) завършва еволюцията на образа на малкия човек с голямото сърце, олицетворяващ безправието на бедняците, на които противостои със своето богатство, насилие и лицемерие съвременната цивилизация. От октомври 1923 г. започва истински самостоятелна работа в собствената си фирма "Чарлз С. Чаплин филм корпорейшън".

1915-1916 г. е времето на изкачването на върха. Световната слава и парите - най-големите в света на киното по онова време, се падат на Чаплин. Целият свят се смее над похожденията на Чарли, никой вече не иска да знае нито за Бъстър Китън, нито за Мак Сенет, новата звезда засенчва всички - той е всепризнатият крал на смеха.
Образът на скитника се оказва златоносна жила. Клоунът Чейз (първата маска на Чаплин), който мъсти за мизерията в детството на Чарлз, остава в миналото. Най-накрая настъпва моментът, в който образът на Чарли се освобождава от евтините трикове и угаждането на публиката, жадуваща лесносмилаеми гегове.
Жорж Садул пише в края на 1916 г. "деловата страна престава да доминира над изкуството", и във филма "Тихата улица" образът на скитника Чарли за първи път се представя в облика, в който впоследствие ще завоюва света. "Той престъпва чертата, отделяща таланта от гениалността", подчертава Садул.
Междувременно, през 1917 г. Чаплин се жени за посредствената актриса Милдред Харис. След година им се ражда дете, преживяло само три дни. След неговата смърт започва да се разпада и бракът им.
Именно в тези години се дооформя гениалният образ на скитника Чарли, малкия човек, в който по парадоксален начин се съчетават свойствата на живия човек едновременно с чертите на маската. Самотният Чарли, сиракът, голямото дете, е образ, който е генетически свързан с детството на самия комик. Той притежава всички преимущества на клоуна - неуязвим е, лесно руши всякакви социални прегради, като същевременно е забавен, смешен, трогателен - и при това като истински жив, човек от плът и кръв, способен да събуди състраданието на зрителите.
Маската на скитника Чарли се оказва усложнена психологически: в жанра на кинокомедията Чаплин привнася непознато дотогава съдържание. Всъщност гениалният творец прави епохално откритие. Той показва малкия човек като победител! Образът на Чарли противостои на два основни мита на ХХ век: първо, на ницшеанския мит за свръхчовека, който води след себе си хората, и второ - на мита за "въстанието на масите", побеждаващи в борбата за справедливост.
Чаплин с лекота ги сваля от пиедестала. Неговият комичен герой от една страна е винаги сам, а от друга е напълно лишен от жажда за власт. Той се сражава с големи и силни врагове и ги побеждава, но не за да властва над тях, а за да се освободи истински.
"Кучешки живот" (1918), "На рамо!" (1918), "Хлапето" (1921), "Пилигрим" (1923), а после и пълнометражните филми "Парижанка" (1923), "Треска за злато" (1925), "Цирк" (1928), "Светлините на града" (1931), "Модерни времена" (1936), "Великият диктатор" (1940) му създават слава, която няма никой от другите кинематографисти по онова време. Вестниците го наричат "най-популярния човек на света".
С всяка нова роля Чарлз Чаплин все повече се отдалечава от изискванията на комедията на ситуациите, за да постигне все по-пълно съответствие със съкровените си схващания за същността на драматичния конфликт между доброто и злото, бедността и богатството, справедливостта и "общественния ред". Драматизмът започва да изтласква ексцентриката, смехът се примесва със сълзи, например във филмите "Хлапето" (The Kid, 1921) и "Пилигрим" (The Pilgrim, 1923).
Стремежът към пълна творческа независимост го кара да стане съучредител на компанията "Юнайтед Артистс" (1919), а по-късно - през 1923 г. и на собствената независима компания "Чарлз Спенсър Чаплин Филм Корпорейшън".
Необходимостта от тази стъпка се предопределя от възникналите проблеми с разпространението на филма "Парижанка" (A Woman Of Paris, 1923), насочен против лицемерието и аморалността на обществото.

Следващите филми на Чаплин от 20-те години - "Треска за злато" (The Gold Rush 1925) и "Цирк" (The Circus, 1928) са ярка демонстрация на зрелия му режисьорски талант, подчинил огромния комедиен актьорски талант и изразни възможности на жанра на високата цел да бъдат осмислени и изразени трагичните конфликти на века на материалния прогрес и духовното обедняване. От чисти комедии творбите му се превръщат в лирически трагикомедии. През 30-е години осъзнаването на безплодността на усилията на "самотния търсач" във филми, като "Светлините на града" (City Lights, 1931) и "Модерни времена" (Modern Times, 1936) става кулминация в разработката на любимата му тема за малкия човек, но в същото време и пролог към неизбежната еволюция на героя, който постепенно надраства своя типаж. Тази еволюция е заложена в основата на сатиричната антивоенна комедия "Великият диктатор" (The Great Dictator, 1940), в която Чаплин се превъплъщава в два противоположни персонажа - бръснарят-евреин и диктаторът Хинкел и накрая се обръща с пряк призив към хората да не се подчиняват на насилието. Във "Великият диктатор" Чаплин разчиства сметките си с Хитлер, както и с мита за свръхчовека.
Комичното постепенно все по-явно е пронизвано от лиричното и трагичното. Чаплин става по-философичен, рязко се усложнява играта му, която вече може да бъде наречена виртуозна. Безспорен връх през този период е филмът "Модерни времена", който е тотална пародия на техническия прогрес, на конвейерната промишленост, като модел на организацията на живота. Той е безмилостна сатира на антихуманната и неуправляема Система, създадена от самите нас, за да ни пороби.
В годините на макартизма в Америка Чарлз Чаплин заснема песимистичния философски етюд "Мосю Верду" (Monsieur Verdoux,1947), в който показва за пръв път поражението на малкия човек.
Скоро след завършване на лиричната драма "Светлините на рампата" ( Limelight, 1952), Чаплин напуска САЩ, прокуден от скандала около поредния си бракоразводен процес.

Пристигайки в Европа, великият кинематографист се заселва с младата си съпруга Уна О'Нийл в Швейцария, в градчето Веве, където преминава остатъкът от неговия живот. От Америка той прехвърля в швйцарска банка $ 8 млн. В момента на смъртта му на 25 декември 1977 г. Състоянието на "малкия човек" възлиза на повече от 40 милиона долара.
Когато Чаплин се жени за Уна О'Нийл, тя е само 18-годишна, а той на 54. Това за него е четвърти брак. Скромната и срамежлива девойка проявява железен характер, противопоставяйки се на забраната на своя баща да се омъжи за Чарлз Чаплин. Известният американски драматург, носителят на Нобелова награда Юджийн О'Нийл, по това време е на същата възраст, на която е и бъдещият му зет.
Уна е за Чаплин всичко: жена, майка, медицинска сестра и просто сестра. След като забраняват на съпруга й да влиза повече в САЩ, през 1952 г. възмутената Уна отива в американското консулство в Лондон, за да се откаже от своето гражданство на САЩ.
От единия от първите си бракове Чаплин има двама сина - Сидни и Чарли. От Уна О'Нийл има 8 деца.
Впоследствие снима още два филма - ексцентричната сатира "Един крал в Ню Йорк" и романтичната комедия "Графинята от Хонконг", който е неговият първи и последен цветен филм.
През 1975 год. кралица Елизабет II го посвещава в рицарско звание и той става "сър" .

Обидата към Америка минава трудно. Когато през 60-те години президентът Джон Кенеди го кани във Вашингтон да участва в тържествена церемония, посветена на творчеството му, той отказва. И все пак, през 1971 г. отива в Лос Анжелис, за да получи почетен "Оскар" за неоценимия си принос в киноизкуството.
Награди и номинации:
Филмография:
1914 Прекъснатия роман на Тили (Tillie's Punctured Romance) — първата пълнометражна кинокомедия.

Сцена от филма "Хлапето" заедно с Джеки Куган.
1921 Хлапето (The Kid)
1923 Парижанка (A Woman of Paris) (режисьор, епизодична роля)
1925 Треска за злато (The Gold Rush)
1926 A Woman of the Sea (продуцент)
1928 Циркът (The Circus)
1928 Show People (епизодична роля)
1931 Светлините на града (City Lights)
1936 Модерни времена (Modern Times)
1940 Великия Диктатор (The Great Dictator)
1947 Мосю Верду (Monsieur Verdoux)
1952 Светлините на рампата (Limelight)
1957 Един крал в Ню Йорк (A King in New York)
1967 Графиня от Хонконг (A Countess From Hong Kong) (режисьор, епизодична роля)
Късометражни филми [редактиране]
1914
Between Showers
A Busy Day
Caught in a Cabaret
Caught in the Rain
Cruel, Cruel Love
Dough and Dynamite
The Face on the Bar Room Floor
The Fatal Mallet
A Film Johnnie
Gentlemen of Nerve
Getting Acquainted
Her Friend the Bandit
His Favoritαe Pastime
His Musical Career
His New Profession
His Prehistoric Past
His Trysting Place
Kid Auto Races at Venice
The Knockout
Laughing Gas
Mabel at the Wheel
Mabel's Busy Day
Mabel's Married Life
Mabel's Strange Predicament
Making a Living
The Masquerader
The New Janitor
The Property Man
Recreation
The Rounders
The Star Boarder
Tango Tangles]
Those Love Pangs
Twenty Minutes of Love
1915
The Bank
Charlie Chaplin's Burlesque on Carmen
By the Sea
The Champion
His New Job
His Regeneration
In the Park
A Jitney Elopement
A Night Out
A Night in the Show
Shanghaied
The Tramp
A Woman
Work
1916
Behind the Screen
The Count
The Fireman
The Floorwalker
One A.M.
The Pawnshop
Police!
The Rink
The Vagabond
1917
The Adventurer
The Cure
Easy Street
The Immigrant
1918
The Bond
Shoulder Arms
A Dog's Life
Triple Trouble
1919
A Day's Pleasure
Sunnyside
1921
The Idle Class
1922
Pay Day
1923
Пилигримът (The Pilgrim)
Цял Екран
Charles Chaplin / Чарли Чаплин

4.00

Рейтинг: 4.00 от 5.00 (80%) 4 гласове

Етикети: Charles Chaplin / Чарли Чаплин

Гледано: 5,011

Добавен на: 29 Август 2010

Добавен от: tokvikava

Попълнете тази форма и ние ще изпратим на Вашия приятел имейл с връзка към:
Charles Chaplin / Чарли Чаплин.

Твоето име:
Твоят Email адрес:
Email адрес на приятеля ти:

Добави в твоя Уеб Сайт:

Twitter Facebook Digg Delicious StumbleUpon

Няма информация в момента.

Коментари:

Моля, логнете се или се регистрирайте, за да добавите коментар.

Подобни файлове:

Lovesick / Болен от любов (2014)

Историята на Чарли Дарби, който има всичко: страхотна работа, приятели, семей...

(Гледано: 506)

Little Boy / Малко Момче (2015)

Филмът разказва разтърсващата история на малко момче готово на всичко за да в...

(Гледано: 1301)

The Book of Negroes / Книгата на негрите - S01E05

Отвлечена в Африка, а впоследствие поробена в Южна Каролина, Амината трябва д...

(Гледано: 360)

The Book of Negroes / Книгата на негрите - S01E04

Отвлечена в Африка, а впоследствие поробена в Южна Каролина, Амината трябва д...

(Гледано: 325)

The Book of Negroes / Книгата на негрите - S01E03

Отвлечена в Африка, а впоследствие поробена в Южна Каролина, Амината трябва д...

(Гледано: 426)

The Book of Negroes / Книгата на негрите - S01E02

Отвлечена в Африка, а впоследствие поробена в Южна Каролина, Амината трябва д...

(Гледано: 358)