МЕНЮ
ЧАТ КУТИЯ

Статистики

Всички файлове: 2 667

Преглеждано днес: 135

Всичко гледано: 119 381

Всички Потребители: 371

Онлайн Потребители: 7 (0 потребители, 7 гости)
Потребители: BingBot

Реклама

Форум > На Лафче :) > празници

Гост Извън линия

Re: празници - 19 Септември 2010 10:04

КАТО СМЕ БЕЗДЕЛНИЦИ, ДА НЕ СМЕ БЕЗ ПРАЗНИЦИ

... казва един доста експлоатиран лайтмотив, широкоразпространен в поздравителните картички и табелки или служещ за оправдание в стил: като има причина, повод винаги може да се намери.
Точно в този дух, рекох да се намеся и аз - napagokc
Някои го четат като напагокс и производни нему буквосъчетания. Постарал съм се с латинските букви да изглежда прилично като ПАРАДОКС. Какво означава това - пише го в съответната тема.
Днес е 19.09.2010. Т.е. навършвам една ЦЯЛА година в MyOnVideo.com Защо съм тук? Ами: "Защото така ми харесва!" А вие? Благодаря на всички, които гласуват за нашия сайт и го препоръчват на приятели!
Сайта заслужава да е ВИНАГИ първи в класацията със себеподобните. И това благодарение на създателите и потдържащите го и всички вас.

Малко статистика за napagokc:

Гледано: 2,784 - това не е реално. Знаете понякога се случва филм да прекъсне, да го гледаш или догледаш на следващ ден...
Коментари:374 - основно по филми и от известно време насам
Форум мнения:250 - има нялкоко теми създал или участвал в полемиките, останалото е закачка в игрите на форума
ТОП Точки: 616 - т.е. В морето на napagokc има 616 рибки. Благодаря на всички, които са посетили и посещават профила ми!
Фон - неутрален - за да може да се чете написаното
Музика - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО, САМО И ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКА
о,Рейтинг: о,666
Числото е особенно
Богословите-схоласти считат, че под прикритието на апокалиптичния звяр в Библията се крие Антихриста.
Научните изследвания отдават предпочитания (предвид времето и историческия контекст на написване на Откровението), че под този номер (папирус 115 на които е записано Откровението е повреден и не е напълно ясно дали става въпрос за 666 или 616 а тук и двете са изпълнени ) се крие особено ненавистния на юдеите и първите християни император Нерон
Аритметичното тълкуване е, че числото 666 е равно на сумата от първите 36 числа.Мистиците поясняват: на 36 годишна възраст човекът укротява страстите и се сдобива с разум.
Друго наблюдение: ако вземем квадратите на първите седем прости числа (2, 3, 5, 7, 11, 13, 17) и съберем, отново се получава 666. Повдигането на квадрат се счита за магическа операция още от времето на създателя на нумерологията - Питагор (числото се взема толкова пъти, колкото самото то показва, което само по себе си е тайнство)
Или друго: защо Йоан Богослов обявява 666 за “число на звяра” и същевременно го нарича “число на човек” ? Как да разбираме това ?
... Струва ми се, че в числото 666 няма никаква тайна...
Както и да е - 1 годинка в сайта!
Порастнах! И вече не съм онова малко дяволче от аватара, а Жив Дявол
И който желае да ми подари рибка по този повод, да го направи ето тук --->

Ранг:

Форум мнения:

Регистриран на:

allasensi Извън линия

Re: празници - 1 Ноември 2010 14:10

Днес е ден на народните будители

Та във връзка с това искам да ви кажа нещо - днес ходих на лекции за пръв път в новия университет и установих, че днес е официален празник. Само дето пътувах 1 час. Този ден няма никога да го забрави докато съм жив.

Ранг: Администратор

Форум мнения: 12

Регистриран на: 19 Юни 2012

Гост Извън линия

Re: празници - 14 Януари 2011 19:10

коледа категорично

Ранг:

Форум мнения:

Регистриран на:

Гост Извън линия

Re: празници - 14 Януари 2011 19:11

има много други празници но не като коледа като нея няма

Ранг:

Форум мнения:

Регистриран на:

Гост Извън линия

Re: празници - 5 Май 2012 20:58

Един от най-големите пролетни празници,съвпадащ с разцвета на природата е Гергьовден. Затова той е наречен още "цветен Гьорги".
Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден, и зимен - от Димитровден до Гергьовден.
От Гергьовден започва новата скотовъдна година, доенето на млякото, клането на агнета, подновяването на трудовите договори.
Срещу Гергьовден и на самия празник се извършват множество обичаи и обреди, целящи да подсигурят здравето на хората, приплода на животните и опазването на основния животински продукт - млякото.
Централен момент в обредността е задояването на овцата, която първа се е обагнила през годината. Тя се окичва с венец от къпина, глог, здравец, коприва, завързани с червен конец. Същият венец се окачва и на вратата на кошарата. Задояването на млякото прави млада жена, във фертилна възраст. На менчето, в което се дои млякото се привързва китка цветя с червен конец. Първа запива млякото млада жена, за да се раждат женски агнета, през кухи стебла от девисил.

На Гергьовден за пръв път се приготвя и прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете. То също се окичва със зеленина:чесън, бук, глог, коприва.
Тревите, цветята, разлистените клонки заемат съществено място в гергьов***ката обредност. Това е начин да се пренесе по имитативен път силата на зелената растителност, жизнеността на природата върху човека и животните. Затова в утрото на празника къщите, градините, стопанските помещения осъмват окичени с букови клонки, с клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дърво.
Наред с обичаите за здраве и плодородие се извършват и обреди за прогонване на злото, което може да повлияе зле на животните и да отнеме плодовитостта и млечността им. Народът упражнява защитна магия чрез използване на растения и храсти, покрити с тръни и бодли, жилещи и лютящи, със силна и натрапчива миризма- чесън, коприва, глог, къпина.
Нощта срещу Гергьовден е добра за правене на магии, тогава "играе" заровеното имане, а свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова хората казват, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а жени, които нямат деца, ако се отъркалят по голо в сутрешната роса, ще заченат.
Гергьовден се утвърди като един от традиционните празници на Етъра, където посетителите през този ден могат да се докоснат до старите обреди и практики, да се залюлеят на гергьовските люлки, да се претеглят на кантарите, вързани на зелено дърво,за да проверят пълна или празна ще е годината им и да се повеселят с песните и танците на гостуващите



Честито и на българската армия


Ранг:

Форум мнения:

Регистриран на:

Гост Извън линия

Re: празници - 6 Септември 2012 15:21

На днешния ден България изживява един от най-звездните си мигове-127-години от Съединението на България.
Честит празник!





Ранг:

Форум мнения:

Регистриран на:

Гост Извън линия

Re: празници - 3 Март 2013 14:52

Ранг:

Форум мнения:

Регистриран на: